Algemeen

Repertoire

Merwe's Oratorium Vereniging heeft in de loop der jaren een uitgebreid en gevarieerd repertoire opgebouwd: zowel traditionele stukken zoals bijvoorbeeld de Matthäus Passion van Bach en Krönungsmesse van Mozart als moderne stukken van Dvoƙák, Poulenc en Engelse koormuziek van Byrd, Howells, Rutter en Elgar. MOV voerde als één van de eerste Nederlandse koren de herontdekte Messe Solennelle van Berlioz uit, en bracht The Company of Heaven van Britten met twee gerenommeerde voordrachtskunstenaars.

Daarnaast heeft MOV werken van minder bekende Nederlandse componisten uitgevoerd, onder wie ook enkele Dordtse componisten.
Patrick van der Linden is sinds 1 januari 2006 dirigent van Merwe's Oratorium Vereniging.

Beluister een muziekfragment van MOV uit 2009 (Agnus Dei uit "Requiem" van Fauré)

Kwaliteit

Merwe’s Oratorium Vereniging (MOV) is een groot koor, met veel leden uit Dordrecht en de regio Drechtsteden, maar ook met leden van ver daarbuiten. Wat ons bindt is liefde voor muziek, streven naar kwaliteit, en daarnaast menselijke betrokkenheid. Veel koormuziek is geestelijke muziek: missen, requiems, passionen, maar MOV heeft geen binding met een kerkelijke of politieke instelling. Sommige leden zijn al tientallen jaren lid, maar gelukkig is er ook altijd nieuwe instroom. Veel leden zijn begonnen als projectlid voor één concert en zijn vervolgens bij MOV gebleven.

MOV stelt kwaliteit voorop, maar is daarnaast ook een echte vereniging. De kwaliteit zit in het repertoire, waarbij zelfs de moeilijkste werken uit de koormuziek niet worden geschuwd. Kwaliteit zit ook in de samenwerking met een gedreven dirigent en repetitor, topsolisten en gespecialiseerde orkesten. En de kwaliteit zit hem vooral in de eisen die we aan de koorleden stellen. Alle leden krijgen eens in de twee jaar een stemtest waarbij wordt beoordeeld of ze nog aan de kwaliteitseisen voldoen, of ze eventueel bijscholing (individuele zangles) nodig hebben en of ze nog in de goede stemgroep zitten. Voor iemand lid kan worden moet hij of zij eerst een stemtest doen. Er zijn leden die naast de repetities individueel zangles volgen.

 

Repetities

Wie is toegelaten zal ook thuis moeten studeren: tijdens de repetities wordt zo min mogelijk tijd besteed aan partijstudie. De dirigent werkt met een gedetailleerde repetitieplanning, zodat ieder koorlid precies weet welke delen (of zelfs maten) hij thuis moet oefenen. Aanwezigheid bij de repetities is zeer belangrijk, vanwege de vele aanwijzingen die de dirigent dan geeft en voor een evenwichtige koorklank. Wie vaak verzuimd heeft, moet eerst voorzingen om mee te mogen doen aan een concert. Naast de wekelijkse repetities op donderdagavond zijn er ook extra studieochtenden op zaterdag.

Tijdens al deze repetities is er veel aandacht voor stemvorming en koorklank. Er wordt hard gewerkt en we vragen van iedereen inzet en concentratie. Daarnaast is MOV ook een gezellige vereniging, waar de pauzes gebruikt worden om bij te praten, waar heel wat vrienden en vriendinnen samen naar toe komen, waar nieuwe vriendschappen ontstaan. Een vereniging die aandacht besteedt aan het lief en leed van de leden. Een vereniging waar heel veel leden bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken.

 

Podium

Een bijzondere vorm van zelfwerkzaamheid is het opbouwen en afbreken van ons concertpodium. Merwe’s Oratorium Vereniging heeft een eigen demontabel podium laten bouwen dat precies in de Antoniuskerk past, en dat de koorleden prima zicht op de dirigent en het publiek garandeert (en andersom). Het opbouwen van de stalen spanten, stevige banken en goede vloerplaten is een zware klus, die dankzij de inzet van veel leden en hun aanhang elke keer weer uitstekend verloopt. Het afbreken de ochtend na een concert is altijd een mooie gelegenheid om na te genieten.